Jdi na obsah Jdi na menu
 


O NÁS

Počátek činnosti Klubu juda a účelové sebeobrany Hranice se datuje do roku 1992, kdy 2. září došlo k registraci klubu VV ČSJu. KJUS Hranice tak navázal na činnost oddílu juda TJ Sigma Hranice, který byl založen v roce 1986.

Zakladatelem a také prvním trenérem klubu se stal JUDr. Zdeněk Navrátil.

navratil_zdenek.jpg

Ve svých počátcích, několik prvních let, působil klub pod hlavičkou DDM Hranice. Později, v roce 1996, se ale osamostatnil a tak také, jako právnická osoba, působí až do dnešních dnů.

Od listopadu 1992 vykonává svou činnost pod hlavičkou KJUS Hranice kroužek juda při ZŠ Drahotuše, vedený Olgou Chytrou a Markem Nádvorníkem. 1.1.1994 došlo k osamostatnění tohoto subjektu.

Velkým milníkem v historii klubu se stal rok 1993. V tomto roce se 8.5. uskutečnil první ročník Mezinárodní velké ceny města Hranic, soutěže, jejíž tradice se pod různými jmény zachovala až do současnosti. První změna přišla s přesunem termínu na začátek kalendářního roku a vypsáním turnaje pro všechny dívčí a ženské kategorie. Soutěž se přejmenovala na Zimní pohár a pod touto hlavičkou se konala až do roku 2011, kdy se poprvé uskutečnila jako Memoriál JUDr. Zdeňka Navrátila. Zimní pohár se ve své době stal jedním z největších turnajů pro děvčata nejen na našem území, ale i v celé střední Evropě. Výsledky na této soutěži určovaly složení např. reprezentačních družstev Slovenska, Chorvatska či České republiky. V letech 2010 a 2011 se turnaj navíc konal jako dvoudenní soutěž Českého poháru, s účastí téměř jedné tisícovky závodníků.

První velké úspěchy klubu na sebe nedaly dlouho čekat a v první polovině 90. let se o ně starala zejména děvčata. Osobnostmi tohoto období byly především Jana Zapalačová a Martina Cvečková. Obě děvčata se stala medailistkami z republikových šampionátů. V tomto období se vzhledem k rostoucímu počtu členů zapojil do trénování spolu se svým otcem i Daniel Navrátil.

V roce 1994 získala svou první velkou medaili i Renata Navrátilová. V roce 1996, po 2. místě na MČR dorostenek, se navíc stala i členkou RD dorostenek ČR. Medailových umístění z různých MČR během své bohaté kariéry získala ještě velké množství, včetně 4. místa z ME veteránek v roce 2008.

V roce 1998 se na scéně poprvé objevuje Jan Rýpar. V tomto roce vybojoval 1. místo na MČR dorostenců a o rok později je dokázal i obhájit. Následovaly dvě třetí a jedno první místo z MČR juniorů a vrcholem jeho kariéry byl start na ME juniorů v Budapešti (HUN) v roce 2001. Na tyto medailové úspěchy dokázal ještě navázat v letech 2003 a 2004, kdy získal bronzové medaile na MČR mužů.

Medailových úspěchů z různých republikových šampionátů je během dlouhé historie klubu již velké množství  a tak zmíníme jen ty nejdůležitější.

Na konci 20. století se objevují další dvě velká jména, Jiří Menšík a Hana Šafaříková. Oba získávají postupně medaile již od žákovských šampionátů aby se v dorosteneckém věku zapojili do reprezentace. Jiří  Menšík v roce 2001 vybojoval 2. místo na kvalifikačním turnaji Olympic Hopes a do poslední chvíle bojoval o nominaci na ME dorostu. Podobně si vedla i Hanka, která v roce 2003 skončila na stejném turnaji 5. a rovněž usilovala o nominaci na ME. V současné době navíc Hana Šafaříková pokračuje v kariéře jako mezinárodní rozhodčí juda. V tomto obdodí je generace závodníků tak silná, že si družstvo dorostenců vybojuje účast v Dorostenecké lize a v této startuje po řadu let.

Z výsledků prvního desetiletí 21. století nejvíce vyčnívá jméno Dalibor Ředina, který svou medailovou bilanci ozdobil perličkou v podobě 3. místa z MČR juniorů v roce 2012.

Kromě úspěchů se však klubu nevyhýbají ani neúspěchy. Činnost klubu nejvíce ale poznamenala smrt zakladatele a v té době stále i aktivního trenéra JUDr. Zdeňka Navrátila, dne 22.9.2010.

navratil_oceneni_2007.jpg Přebírání ocenění pro nejlepší trenéry - 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vedení oddílu poté převzal jeho syn, Mgr. Daniel Navrátil.